Nieuws

Bespaar jaarlijks € 9.525 energiekosten

€ 9.525 energiekosten besparen per jaar, hoe doe je dat?

Op veel melkveebedrijven zijn de energiekosten een grote kostenpost. Een gemiddeld melkveebedrijf verbruikt energiekosten rond de 50 kWh per  1.000 kg melk. Daartegenover staan 10% aan meest energiezuinige bedrijven, zij gebruiken minder dan 32 kWh per 1.000 kg melk. Minder energieverbruik is dus mogelijk! Maar hoe? 

Graag geven we tips over de 4 meest energiebesparingsmogelijkheden voor melkveebedrijven. Als voorbeeld nemen we een bedrijf met een 1,2 miljoen kg melk.

Voorkoeler en warmteterugwinning

Een voorkoeler en warmteterugwinning zijn de meest voorkomende energiebesparingsmogelijkheden. Door het kiezen van de juiste PK platenkoeler, kan de melk eenvoudig tot 15°C worden teruggekoeld. Vervolgens blijft er nog voldoende energie in de melk aanwezig, die via een ExtraHeat warmteterugwinning te genereren is. Door toepassing van de PK voorkoeler bespaart dit bedrijf € 2.555 op de energiekosten van de koeling. Met de ExtraHeat warmteterugwinning is men in staat dagelijks zo’n 1.000 liter aan warm water te produceren. Door dit te gebruiken voor tapwater en de reiniging van zijn melkinstallatie en koeltank bespaart men maar liefst € 5.007 op jaarbasis aan het verwarmen van water. Daarbij is er dan zelfs nog warm water over om bijvoorbeeld een vloerverwarming in kantoor en/of de melkstal te voeden.

Heeft u al een voorkoeler, maar koelt deze onvoldoende terug, dan kunt u deze optimaliseren met een MilkFlowControl frequentiesturing voor de melkpomp. Deze zorgt er voor dat de melk langzamer door uw huidige voorkoeler stroomt.

Frequentieregelaar vacuümpomp

Een nieuwe, sterk in opkomst zijnde besparingsmogelijkheid, is de frequentieregelaar voor de vacuümpomp. Voor het krachtig reinigen van de dikke melkleidingen van tegenwoordig, zijn behoorlijke vacuümpompen nodig. Tijdens het melken, kan echter vaak wel met de helft van de capaciteit worden volstaan. Door de vacuümpomp te voorzien van een VOD frequentieregelaar, wordt tijdens het melken Vacuüm on Demand (Vacuüm naar behoefte) geleverd. Toepassing van de VOD levert in dit voorbeeld € 1.084 aan besparing op.

Innovatief reinigingsmiddel

De nieuwste innovatie op het gebied van melkmachine-reiniging is Lactivate reinigingsmiddel. Door toepassing van Lactivate reinigingsmiddel in de melkmachine, kunt u de voorspoeling achterwege laten. Lactivate werkt op basis van het melkeigen enzym Lactoperoxidase: we hebben dus juist melk nodig in de hoofdreiniging, om mee te spoelen. Door het achterwege laten van de voorspoeling, hoeft de vacuümpomp minder te draaien en is er geen lauw voorspoelwater nodig. Dit levert ook nog eens € 879 aan energiebesparing per jaar op.

Op deze manier kunt ook u jaarlijks € 9.525 besparen op energiekosten. Dit terwijl het ook nog eens een grote arbeidsbesparing biedt, rustiger melkt doordat de vacuümpomp rustiger draait en extra comfort biedt door de vloerverwarming.

Meer weten? Neem contact op met één van onze specialisten.