Nieuws

Van melkrobotzoektocht tot vergunning

Na 5 jaar melkt de familie Bruggert *eindelijk* met melkrobots!

Dat de familie Bruggert meer arbeidsbesparing en verlichting wilden, dat wisten ze wel. Maar hoe? In 2017 startte ze met deze twee voorwaarden aan de zoektocht naar een nieuwe melkwinningsinstallatie. Uiteindelijk gaf de stage van zoon Stijn in 2019 de doorslag. Tijdens zijn stageperiode mocht hij werken met verschillende merken melkrobots en daardoor wist hij zeker wat hij wilde. De uitkomst mag duidelijk zijn, de keuze viel op de GEA DairyRobot R9500.

Waarom een GEA DairyRobot?

Zoals elke melkrobot zorgt de GEA DairyRobot voor een flexibele dagindeling en minder fysieke belasting. Waar de GEA melkrobot zich in onderscheidt, volgens Stijn, is de ruime opzet waardoor de koeien alle ruimte krijgen en de melkveehouder makkelijk bij de koeien kan, ze kan selecteren en ze kan behandelen. Maximaal koecomfort en boerengemak.

Geduldig wachten op een vergunning

Toen de keuze in 2019 viel op de GEA melkrobot, bleek dat de familie nog veel geduld moest hebben of alles door kon gaan. Het melkveebedrijf ligt namelijk vlakbij een natura 2000 gebied en allerlei omstandigheden maakten het krijgen van een vergunning ingewikkeld. Gelukkig kwam daar uiteindelijk het verlossende woord en was de vergunning rond!

Stalinrichting met DairyBarn 

De melkstal is niet alleen geüpgraded met een melkrobot, ook de ligboxen zijn vernieuwd. In de stal was de huisvesting voor de droogstaande koeien al aangepast met de B3130 , dit beviel zo goed dat ook voor de uitbreiding de keuze is gemaakt voor de nieuwe vrijligbox van GEA, de DairyBarn B3130. Wij hebben weldoordacht de stal opnieuw ingericht zodat het nu mogelijk is om gemakkelijk koeien te verzorgen. Tot slot is er, om hittestress te voorkomen, een grote HVLS ventilator geplaatst met een capaciteit van 850.000 m3/ uur.

Al met al een flinke verbouwing met een mooi resultaat. Het heeft wat tijd gekost, maar dan staat er ook iets! Wij wensen de familie Bruggert veel werkplezier.