Nieuws

‘Hoe plaats je 2 melkrobots zo efficiënt mogelijk in een bestaande stal?’

De familie van Dasselaar uit Nijkerk klopte met die vraag bij ons aan in de zoektocht naar de ideale melkrobot. Gelukkig weten wij hier raad mee. De GEA DairyRobots R9500 zijn namelijk ook zeer geschikt voor bestaande stallen waar je geen ligboxplekken wil verliezen. Ze zijn namelijk op verschillende manieren compact te plaatsen. Zo kunnen wij voor elke stal op zoek gaan naar de ideale opstelling.

Twee melkrobots zonder ruimteverlies

Dit was ook precies de situatie van de familie van Dasselaar. Op de plek waar zij voorheen molken met een 2×3 tandem melkstal wilden zij 2 melkrobots laten plaatsen. Dit alles met behoud van de koeplekken in de stal.

DairyRobot in bestaande melkput

Zoals te zien is op de afbeelding (te bekijken onder de tekst) zijn beide melkrobots in deze opstelling voor zowel de koeien als de melkveehouder goed bereikbaar. In het midden bevindt zich de verlaagde melkput. En de routing van de koeien is te zien op de afbeelding. Via route 1 gaat de koe weer naar de stal, via route 2 komt deze in het strohok terecht. Dankzij deze opstelling zijn er geen koeplekken verloren gegaan.

Noodopstelling in de huidige melkstal

Tijdens het plaatsen van de GEA melkrobots was het wel even iets harder werken voor de familie van Dasselaar. Ze konden namelijk wel blijven melken met hun huidige melkstal, maar dan wel met de helft van de beschikbare plekken. Ideaal natuurlijk, want zo konden de koeien toch gewoon op hun vertrouwde plek met de vertrouwde melkmachine gemolken worden. Voor de korte periode waarin de montage plaatsvond was dit een goed alternatief.

Afgelopen maandag hebben alle koeien de eerste gang door de melkrobots gemaakt. De routing loopt goed en de koeien wennen snel aan de melkrobots. Een mooi begin! Wij wensen de familie van Dasselaar veel werk plezier met hun nieuwe aanwinst.