Zij aan zij 2×10 familie de Jong

Het verbouwen of het plaatsen van een melkstal is altijd maatwerk. Iedere situatie vraagt om een andere aanpak, dat maakt ons werk leuk en uitdagend! Een mooi voorbeeld hiervan is het project waar we in Eemnes mee bezig zijn. Bij Gert-Jan de Jong wordt de oude melkstal, een 2×6 visgraat, vervangen voor een 2×10 stands zij aan zij met opklapbaar frame. Deze verbouwing wordt kant voor kant uitgevoerd zodat er gemolken kan blijven worden. Zo hebben zowel de boer als de koeien zo min mogelijk last van de verbouwing.

Meer capaciteit
De keuze om van 2×6 naar een 2×10 melkstal te gaan zorgt er voor dat Gert-Jan de Jong minder lang in de melkput hoeft te staan. Met deze nieuwe melkstal vergroot hij de capaciteit en zal het melken aanzienlijk sneller verlopen. En er is de mogelijkheid om eventueel in de toekomst uit te breiden met meer koeien. Met deze nieuwe melkstal kan hij dus vele jaren voorruit. Om dit te realiseren moesten er een paar ligplaatsen opgeofferd worden om de melkstal te kunnen verbreden en de melkput is ook zijwaarts opgeschoven. 

Hergebruik
Wat dit project ook bijzonder maakt is het ijzerwerk. Gert-Jan heeft dit tweedehands op de kop getikt en het kan gebruikt worden voor zijn stal. Het ijzerwerk is afkomstig uit een 2×8 stal maar wij hebben dit aangepast zodat het ook voor een 2×10 stal te gebruiken is. Een mooi staaltje hergebruik!

Easy-start
De melkstellen zijn voorzien van automatische afname en Easy-Start. Easy- Start wordt gebruikt ter verlichting van de arm-schouder belasting van de melker. Het zorgt er namelijk voor dat de melker niet meer hoeft te reiken naar de startknop van de melkterminal en het afname touw omlaag hoeft te trekken.

Één kant klaar
Op dit moment is één zijde van de melkstal klaar en kan daar gemolken worden. Wij kunnen de andere kant plaatsen nadat de aannemer de melkput heeft aangepast en de vloeren zijn gestort. Op dit moment ligt voor ons het werk dus heel even stil maar zeer binnenkort hopen wij dit project te kunnen afronden.

 

« Terug naar overzicht