Nieuwbouwproject familie van de Kamp

Volg het nieuwbouwproject van de familie van de Kamp

Graag stellen wij aan jullie voor, de familie van de Kamp. Op dit moment ondergaat hun boerderij een rigoureuze verandering. Er wordt namelijk een gloednieuwe melkstal gebouwd met als doel om zo’n 70 koeien te gaan melken met een DairyRobot R9500 van GEA. En dat is een grote verandering voor Nico en Wilma, want de huidige 45 koeien worden nu nog gemolken op de grupstal.

Dit nieuwbouwproject gaan wij op de voet volgen. Elke week zal er een update verschijnen met foto’s en ervaringen van Nico en Wilma. Een mooie manier om het ontstaan van deze nieuwe melkstal van ”dichtbij” te zien.


Update: 17 juni 2021

Na het weekend aan de slag met de GEA melkrobot!

Op 29 januari plaatsten wij het allereerste bericht over de familie van de Kamp. Een bericht waarmee we de familie en hun bouwproject voorstelden. Sindsdien kan je het nieuwbouwproject via onze website en social media kanalen volgen en zijn we al aangekomen bij bouwupdate nummer 16, wat ook één van de laatste zal zijn. Want na maanden van voorbereiden is het de bedoeling dat begin volgende week de koeien voor het eerst gemolken worden met de GEA DairyRobot R9500. Een gedenkwaardig moment, want het betekent dat de koeien voor de laatste keer in de grupstal hun melk geven en daarna de nieuwe melkstal in gaan. Wij kijken uit naar dat moment en gaan het ook zeker delen op onze website. Wordt vervolgd…


Update: 4 juni 2021

Over 3 weken kan er gemolken worden

De foto’s laten het goed zien, de melkstal van de familie van de Kamp is er nagenoeg klaar voor! De verwachting is dan ook dat we over 3 weken kunnen starten met het inmelken. Een spannend moment waar de familie (en wij met hen) naar uit kijken.

De afgelopen weken is het laatste hekwerk geplaatst, zo is de koerouting nu compleet. Ook zijn de ligboxen en de GEA melkrobot er klaar voor. De komende weken kunnen de laatste puntjes op de i gezet gaan worden zodat de koeien straks hun eerste gang door de melkrobot kunnen maken.

 


Update: 21 mei 2021

Alles voor een goede routing

Deze week is er weer hard gewerkt in de melkstal van de familie van de Kamp. We zouden bijna kunnen zeggen dat ‘’de ontknoping nadert’’. Over een paar weken hopen we dat de eerste koeien gemolken kunnen worden door de GEA melkrobot.

Deze week zijn met name de hekken geplaatst. Deze hekken zorgen ervoor dat de koeien straks een goede routing hebben door de melkrobot. Aan de rechterkant van de melkrobot bevindt zich de wachtruimte / ‘’split-entry’’. Hier kunnen de koeien direct door naar de melkrobot, maar je kan ze ook in de wachtruimte zetten. Dit is bijvoorbeeld handig als er een paar koeien zijn die nog moeten wennen aan het melken met de robot. Als je die koeien ophaalt, zet je ze in de wachtruimte zodat ze uiteindelijk wel door de melkrobot moeten om weer de stal in te gaan.

Bij het verlaten van de robot zijn er twee opties. De koe kan direct linksaf de stal in. Daarnaast is het mogelijk om met het hefhek een separatieruimte te creëren zodat je koeien apart kan houden. Dan wordt de koe niet linksaf de stal in geleid, maar gaat de koe rechtdoor naar de separatieruimte.

Ook is er veel werk verricht in de technische ruimte. Al met al zijn er mooie stappen gezet.


Update: 14 mei 2021

De stalinrichting vordert

Nadat de grote slagen zijn gemaakt in de melkstal van de familie van de Kamp gaat het nu steeds meer om de details. En die details zijn minstens zo belangrijk, met name voor het welzijn van de koeien. Zo is er de afgelopen week met name gewerkt aan de stalinrichting, denk hierbij aan de voerhekken, waterbakken en het plaatsen van de koeborstel. Ook het monteren van de melkrobot is flink gevorderd. Nog zo’n 1,5 maand en dan moet de melkstal helemaal klaar zijn voor de koeien.

 


Update: 30 april 2021

‘’Ik ben zo benieuwd hoe het straks is als we met de melkrobot gaan werken’’

Sinds 29 januari volgen wij de bouw van de nieuwe melkstal van de familie van de Kamp op de voet. Mooi om te zien hoe de nieuwe melkstal steeds meer vorm krijgt en hoe groot het verschil straks is met de huidige grupstal. Deze week gingen we langs met de camera om een kijkje te nemen in de stal. Wilma van de Kamp gaf een rondleiding en sprak vol enthousiasme over de nieuwe stal die zo ruimtelijk en licht oogt: ‘’Het streven is om begin juli helemaal te werken vanuit de nieuwe melkstal met de melkrobot van GEA. Er moet nog wel het één en ander gebeuren, maar we liggen goed op schema.’’

De stal lijkt er in basis klaar voor. De ligboxen zijn er, de melkrobot staat op zijn plek, de voerbox is er. Maar er is nog zeker wel werk te doen. De stukadoor mag nog aan de slag, de robot moet nog gemonteerd en geïnstalleerd worden en de stal moet van hekwerk, elektriciteit en water worden voorzien.

Wilma kijkt uit naar het moment dat het straks allemaal klaar is: ‘’Ik ben zo benieuwd hoe het straks is als we ermee gaan werken, het is natuurlijk spannend of je de goede keuze hebt gemaakt. Niet alleen qua systeem, maar ook qua investering. Veel boeren stoppen, gedwongen of niet, en wij bouwen juist verder. Wij staan volledig achter deze keuze, maar spannend blijft het wel.’’

Het meest kijkt Wilma uit naar de rust die de melkrobot gaat geven: ‘’We hebben een gemengd bedrijf, naast de melkkoeien hebben we ook varkens. Ik hoop dat de melkrobot iets meer tijd en rust geeft om ook andere dingen te doen. We staan nu ruim 3 uur in de grupstal om te melken en dat altijd op vaste tijden. Het is fijn dat dat straks anders is.’’

 


Update: 23 april 2021

De melkrobot is geplaatst

Wat is er veel gebeurd de afgelopen week! De foto’s laten goed zien hoeveel werk er is verzet in de melkstal van de familie van de Kamp.

Aan de buitenkant zie je al gelijk verschil doordat de damwand is geplaatst. Maar het meeste werk vond plaats in de melkstal, hier is de voergang gestort, is het gordijn opgehangen, en zijn de boxen geplaatst. Maar wat voor ons het mooiste moment was, was het plaatsen van de DairyRobot R9500 van GEA. De melkrobot heeft nu zijn vaste plek gekregen en kan verder gemonteerd worden.

 


Update: 9 april 2021

Het begin van de melkrobot

Het begin van de melkrobot is vandaag letterlijk gelegd, want de bettonplaat waar de DairyRobot R9500 op wordt gemonteerd is geplaatst. Nu de stal er grotendeels staat, kunnen wij bijna aan de slag.

De robotplaat is de basis van de robot. Je kan al zien waar de afvoer komt. Daarnaast kan je het begin van de controleput zien achter de robot. Deze put zorgt voor een optimale bereikbaarheid van de uier.

Ook het begin van de stalinrichting is gemaakt. Zo wordt volgende week de voergang gestort en komt op de ijzeren matten het beton voor de ligboxen.

Zo zijn er weer mooie stappen gezet om straks de 70 koeien te kunnen gaan melken met de melkrobot van GEA.


Update: 26 maart 2021

Het metselwerk is klaar

Wat een mooie stappen zijn er weer gezet deze week. De metselaars hebben heel wat meters gemaakt en de platen liggen op het dak. Je kunt de koeien er al bijna in zien lopen.


Update: 19 maart 2021

Metselwerk in volle gang

Het gaat nu echt hard met de opbouw van de nieuwe melkstal. Deze week is er begonnen met het metselwerk. Er moeten heel wat meters worden gemaakt, dus daar zijn de metselaars nog wel even mee bezig. Ondertussen zijn de veiligheidsnetten opgehangen tussen de gordingen, zodat er vandaag gestart kan worden met het leggen van de dakplaten. Wij moeten nog even geduld hebben, maar kijken er naar uit om aan de slag te gaan met het plaatsen van de DairyRobot R9500 van GEA.

 


Update: 12 maart 2021

Klaar voor het metselwerk

Stapje voor stapje verschijnt de stal op de plek waar eerst nog een open vlakte was. De contouren zijn goed zichtbaar nu de spanten zijn gezet, de laatste gordingen zijn geplaatst en de ramen en deuren zichtbaar worden in de panelen. Het bouwwerk is klaar voor het metselwerk. De pakken met stenen staan al te wachten op de metselaars die komende week aan de gang gaan.


Update: 5 maart 2021

De spanten en binnen muren staan

De contouren van de stal beginnen steeds meer zichtbaar te worden. Waar er vorige week alleen nog een vloer lag, zijn nu alle spanten gezet. Een hele klus, die heel voorspoedig liep. Een mooi moment natuurlijk als je de stal zo steeds meer vorm ziet krijgen. Naast de spanten zijn ook de binnenmuren geplaatst.

 


Update: 26 februari 2021

De vloer ligt er in

En weer is er veel werk verzet bij de bouw van de nieuwe melkstal van de familie van de Kamp. Na de vorst maakte het mooie lenteweer het mogelijk om de roosters te plaatsen. De foto’s laten goed zien wat voor werk er bij deze klus komt kijken.

De volgende stap was om met behulp van inlegcassettes een emissiearme vloer te creëren. Het woord zegt het al, deze vloer heeft als doel om emissiereductie te bereiken. Het leggen van de bijna 2000 inlegcassettes, een soort rubbers die tussen de roosters worden geplaatst, is een hele klus. Maar het bleek een hele mooie vakantieklus te zijn voor de kinderen. Vele handen maken licht werk!


Update: 19 februari 2021

Klaar voor de roosters

De sneeuw en de vorst legden het werk vorige week helemaal stil. Uiteindelijk kon er in de loop van deze week weer begonnen worden met de werkzaamheden aan de nieuwe melkstal. Voor het oog is er niet veel veranderd, maar er zijn belangrijke voorbereidingen getroffen voor het werk dat er volgende week gaat gebeuren! Het is namelijk de bedoeling dat volgende week de roosters, de boxdekken, geplaatst worden. Een mijlpaal, want dan kan je ”in de stal lopen”.


Update: 12 februari 2021

Vorstverlet

Waar er vorige week keihard werd gewerkt om de kelder er in te krijgen ligt het werk nu stil. De vorst maakt het helaas onmogelijk om de bouw voort te zetten. Als de vorst niet veel langer aanhoudt kan het geen kwaad voor de planning. Gelukkig hebben de koeien er geen last van, die staan er op de grup warmpjes bij.


Update: 5 februari 2021

De kelder zit er in!

Wat is er veel werk verzet! Nadat de graafwerkzaamheden vorige week zijn gestart stond deze week de kelder op het programma. Wat een klus! Werkdagen van 6 uur tot 17:00 uur, maar het resultaat is er, de kelder is af.  De muren zitten er in en het geeft al een beeld wat de contouren zijn van de stal.

 


Update: 29 januari 2021

Huidige situatie, melken in de grupstal

Graafwerkzaamheden zijn gestart

« Terug naar overzicht