Bij de familie Voorburg hebben wij een mooi project mogen realiseren, een melkrobot MI One tweebox. De aanschaf van een melkrobot is voor Bart Voorburg een weloverwogen keuze: ‘’Toen de melkstal aan vervanging toe was had ik eigenlijk twee opties in mijn hoofd een 2×10 zij aan zij melkstal of een melkrobot. De belangrijkste reden om voor een GEA melkrobot te gaan is melktechniek en melkkwaliteit, daar scoren ze erg hoog mee! Maar ook arbeidsverlichting speelde een belangrijk rol.’’

8 melkrobots Bart heeft zo’n 8 melkrobots gezien: ‘’Ik wilde een goede keuze maken en zeker weten dat het type merk bij me past. Uiteindelijk had ik een goed gevoel bij het merk GEA, met name door de MI One melkrobots die ik heb gezien maar ook door de goede resultaten. De begeleiding vanuit Schipper Farm Tech vond ik ook fijn. Ik had wel een John Deere van Schipper maar ik was nog geen melkwinningklant, vanaf het eerste gesprek voelde het meteen vertrouwd, ze begrepen waar ik naar zocht qua melkwinningsysteem en ze dachten goed mee.’’
Arbeidsverlichting Naast de kwaliteit van de MI One melkrobot is de arbeidsverlichting een aangename bijkomstigheid. Bart vertelt: ‘’Mijn zoon is beoogd opvolger, maar dat duurt nog wel zo’n 7 jaar dus tot die tijd zal ik zelf het werk moeten doen. Ik merk wel dat dat lichamelijk soms zijn tol eist en dan is het toch fijn dat de melkrobot het werk van je overneemt.’’
De koeien melken in de buitenmelker. Tijdens de montage van de melkrobot zijn de 95 koeien tijdelijk gemolken in de mobiele melkwagen die Schipper farm Tech geplaatst heeft, een ideale oplossing volgens Bart.
Meedenken over uw melkwinningsysteem Bent u ook op zoek naar een melkwinningsysteem dat bij u past? Wouter Schipper: ‘’Wat wij belangrijk vinden is dat de klant een melkwinningsysteem vindt dat aansluit bij de wensen en behoeften, in het geval van de familie Voorburg is dat uitstekend gelukt. Mede door het bezoeken van gelijkbare stallen zodat de klant goed het systeem kan bekijken.’’ Graag helpen wij meer melkveehouders bij het vinden van de beste oplossing, wilt u meer informatie, neem dan contact met ons op.
Inmelken, wat komt hier eigenlijk bij kijken?
Route leren Bij een melkrobot komt het er op aan dat de koe de routine krijgt om vaak genoeg gebruik te maken van de robot en dat de koe de route leert. De eerste dagen betekent dit dat de koeien in groepen in de wisselruimte worden geleid. Deze wisselruimte is de wachtruimte voor de melkrobot. Vervolgens worden alle koeien één voor één in de melkrobot geleid. Hier krijgen ze krachtvoer, een extra lokmiddel om de koe te motiveren om naar de melkrobot te komen. Al snel begrijpt de koe dat, wanneer ze in de wisselruimte staat, ze in de robot gemolken kan worden. De koe kan de wisselruimte niet verlaten voordat ze gemolken is. De meeste koeien wennen snel aan de route en het melken in de melkrobot. Na een paar dagen zijn de meesten gewend, alleen een enkele oude koe doet er iets langer over.
Vrij koeverkeer, in de stal van de familie Voorburg is ‘vrij koeverkeer’ toegepast. Dit betekent dat de koeien in principe in de stal kunnen gaan en staan waar ze maar willen. De wisselruimte is niet altijd toegankelijk. Door middel van voorselectie wordt bepaald of de koe gemolken moet worden en of deze wel of niet de wisselruimte in mag.
Weidegang, de stal is voorzien van de mogelijkheid tot weidegang, dit betekent dat de koeien vanuit de stal ook de wei in kunnen. Ook hierbij worden de koeien geselecteerd. Wanneer een koe gemolken moet worden zorgt het systeem er voor dat de koeien nog niet de wei in kunnen.
Het inmelken van de koeien is aan het begin altijd even een klus, maar de koeien zijn binnen een paar dagen al gewend en kunnen zichzelf dan goed redden!
« Terug naar overzicht