Melken met een melkrobot is wennen, maar we willen niet meer terug

De rust in de melkstal bij de familie den Brok is teruggekeerd. De afgelopen maanden stonden in het teken van de verbouwing van de melkstal met het plaatsen van de twee GEA Monoboxen. Een tijdje geleden deelde de familie hun ervaringen met de noodopstelling. Nu is de melkstal zo goed als volledig afgerond en is het tijd om weer een kijkje te nemen bij de Monoboxen. 

De familie den Brok heeft heel bewust gekozen voor een melkrobot. Met een jong gezin, 120 koeien, biogasinstallatie en een boeren pitstop is het hard werken. Het verlichten van de fysieke belasting, het verminderen van de arbeidsintensiteit en het verhogen van het koecomfort waren redenen om te kiezen voor de melkrobot van GEA. Hoe ervaren zij nu het melken met de melkrobot? Joep den Brok: ‘’Melken met een melkrobot is even wennen, zowel voor ons als voor de koeien. We ervaren al wel hoe goed de GEA Monobox melkt. Hij sluit mooi aan en melkt netjes. We willen niet meer terug!’’ Carolien den Brok vult aan: ‘’Het is fijn om vrij te zijn van de twee intensieve melkmomenten en door de melkrobot is het ook fysiek is het zoveel beter.’’

Tijdens de verbouwing werd er al gemolken met de melkrobots, deze stonden opgesteld in een tijdelijke opstelling op de voergang. Joep: ‘’Het was prettig dat we tijdens de verbouwing zo konden melken, de koeien deden het ook goed. Nu de GEA Monoboxen op hun definitieve plek staan kunnen we de puntjes op de i zetten en zien we de productie stijgen.” Carolien: ‘’Het inregelen van de Monoboxen kost tijd, maar het is het allemaal waard. Er heerst rust in de stal en de koeien zijn heel relaxed.”

Carolien den Brok deelt vol enthousiasme haar kennis en ervaringen met de bezoekers van de boerderij. Je ziet duidelijk dat dit een boerin is met een passie voor haar vak en een liefde voor de koeien: ‘’Met het realiseren van de twee GEA Monoboxen was het voor ons belangrijk dat we bezoekers kunnen laten zien hoe het er in de stal aan toe gaat. We willen mensen een kijkje geven in de stal en informatie verschaffen over ons melkveebedrijf. Daar is de stal ook op ingericht. De melkrobots zijn op een iets andere plek gekomen dan we hadden gewild maar alsnog kunnen de mensen die onze boerderij bezoeken goed zien wat er gebeurt.’’

Zelf een kijkje nemen in de stal van de familie den Brok en de melkrobot aan het werk te zien? Je bent van harte welkom bij de Boeren Pitstop.

Ook op zoek naar een melkinstallatie die bij u past?  Neem contact met ons op. 

 

« Terug naar overzicht